Waarom voorlichting?

Voor bijna niemand verloopt het ‘uit de kast’ komen helemaal moeiteloos. In die ontdekkingsfase lijk je alleen te staan, want om je heen is heteroseksualiteit de norm.

In je tienerjaren wil je natuurlijk ook niet afwijken van de rest. Heb je dan het lef om aan je klasgenoten, vrienden of familie te vertellen dat je anders bent? Veel jongeren durven dat niet aan. Zo blijft op scholen homoseksualiteit veelal onzichtbaar. En dat is jammer, want het schoolklimaat is gebaat bij jongeren die zichzelf kunnen zijn. En homojongeren zijn gebaat bij voorbeelden, zodat ze zich niet de enige hoeven te voelen. Aandacht op scholen belangrijk 

In het jongerenonderzoek homo-emancipatie (2006) van de gemeente Zwolle geeft 52 procent van de Zwolse jongeren aan dat homoseksualiteit nooit op school aan de orde is geweest. Overigens kent een meerderheid (51,6 procent) geen homoseksuele medeleerlingen. De onderzoekers stellen dat aandacht voor het onderwerp bijdraagt aan de emancipatie van homojongeren op school. Leeftijdsgenoten die open over hun homoseksuele geaardheid zijn dragen ook bij aan een tolerante sfeer op school. Jongeren met homo’s in hun directe omgeving zijn namelijk toleranter dan jongeren die geen homo’s kennen. Een sfeer waar jongeren zich veilig voelen om zichzelf te zijn is goed voor iedereen.