Doelstelling

COC Zwolle is de regionale vereniging voor integratie van homoseksualiteit. Met voorlichting, discussie en hulp werken we aan een samenleving waarin iedereen zichzelf kan, mag en durft te zijn. 

Doel en profiel
Het doel van de vereniging is het streven naar een diverse en inclusieve samenleving die werk maakt van gelijkheid en emancipatie zodat mensen volledig kunnen participeren en zich tot hun volle potentieel kunnen ontwikkelen, ongeacht hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit of -expressie en geslachtskenmerken, en het verrichten van al wat hiermee verband houdt en daartoe bevorderlijk kan zijn.

COC Zwolle is een van de regionale verenigingen die lid zijn van de federatie Nederlandse Verenigingen tot Integratie van Homoseksualiteit COC Nederland. Het Zwolse COC heeft ongeveer 300 leden en jaarlijks komen er vele bezoekers op de activiteiten af. Al het werk binnen COC Zwolle wordt verricht door zo'n 60 vrijwilligers die de Zwolse vereniging telt. Het werkgebied omvat 23 gemeenten in Overijssel, Flevoland, Gelderland en Drenthe. COC Zwolle is lid van de landelijke organisatie COC Nederland.

Geschiedenis
Het COC is in 1946 ontstaan in Amsterdam. De naam (Cultuur en Ontspannings Centrum) was een soort schuilnaam, omdat homoseksualiteit erg moeilijk lag in het Nederland van na de Tweede Wereldoorlog. In de jaren ’70 kwam koninklijke goedkeuring en werd de naam Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit-COC. De vereniging is sinds die tijd steeds meer naar buiten gericht.

In Zwolle begon het COC in 1976. Onder de vleugels van COC IJsselstreek (Deventer) werd door drie Zwolse COC-leden de eerste praatgroep opgezet. Een paar jaar later had het COC Zwolle ook café-avonden in jongerencentrum Salvador aan de Thorbeckegracht. Toen het jongerencentrum sloot werd in 1987 de Oranjeschool aan de Jufferenwal het nieuwe onderkomen. Het COC groeide en de swingavonden werden een begrip in Zwolle en omgeving. In 1998 verhuisde het COC naar Kamperstraat 17. Een groot, nieuw pand voor een groeiende vereniging. COC Zwolle is momenteel gevestig op Willemsvaart 16B, 8019 AB, Zwolle.

Gebied
Het werkgebied van COC Zwolle omvat de gemeenten: Dalfsen, Dronten, Elburg, Epe, Ermelo, Hardenberg, Harderwijk, Hattem, Heerde, Kampen, Lelystad, Noordoostpolder, Nunspeet, Meppel, Oldebroek, Ommen, Putten, Staphorst, Steenwijkerland, Urk, Zeewolde, Zwartewaterland en Zwolle.

Bestanden
Bestanden zoals de statuten, jaarverslagen en jaarplannen vind je op de downloadpagina.

Tanja Ineke, voorzitter COC Nederland