40 jaar COC Zwolle

15/12/2016

Kun jij zijn wie je bent?

Veertig jaar geleden, op 16 december 1976 startte de eerste praatgroep voor homoseksuelen in Zwolle. Het was het begin van een vereniging die zich actief inzet voor de belangen van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) in de wijde omgeving van Zwolle. De missie van COC Zwolle: seksuele diversiteit de gewoonste zaak van de wereld maken. Tijdens het feestelijke jubileum op vrijdag 16 december blikt COC Zwolle terug, maar vooral vooruit. Bijvoorbeeld met de campagne ‘Kun jij zijn wie je bent?’

Nieuwe koers
Voorzitter Ilja de Jong: “Hard strijden voor gelijke rechten voor de LHBT-gemeenschap is in Nederland anno 2016 gelukkig niet meer nodig. En kwamen LHBT’s vroeger naar het COC om gelijkgestemden te ontmoeten, die behoefte aan ‘een eigen plek’ is de laatste jaren steeds minder geworden. Een goed teken! Het brengt COC Zwolle dan ook op een nieuwe koers: die van samenwerking en dialoog. We blijven voorlichten, informeren en de belangen van LHBT’s behartigen. En ook alle activiteiten blijven we organiseren. Maar we willen vooral in gesprek.”

In gesprek
De Jong: “Seksuele diversiteit en genderidentiteit zijn nog geen makkelijke gespreksonderwerpen. Homo-grappen vliegen je om de oren, net als nieuwsberichten over discriminatie en geweld tegen LHBT’s. Meestal gebaseerd op vooroordelen of onwetendheid - en dáár willen we wat aan doen. COC Zwolle gaat daarom actief het gesprek aan over seksuele diversiteit. Ons doel is dat iedereen zichzelf kan, mag en durft te zijn.”

Campagne
Tijdens het jubileum op 16 december lanceert COC Zwolle de nieuwe campagne ‘Kun jij zijn wie je bent?’ Doel is om de komende periode alle 23 gemeenten in het werkgebied van COC Zwolle te bezoeken om te praten over wat er speelt rond het thema seksuele diversiteit.

Boekje 'Dit is COC Zwolle'
Download het boekje 'Dit is COC Zwolle' dat verscheen ter gelegenheid van het veertig jarig jubileum van COC Zwolle