Vrijdag 20 januari was in theater Odeon de eerste Queer night. Samen met COC Zwolle wil Zwolse theaters eraan bijdragen dat seksuele en genderdiversiteit de normaalste zaak van de wereld worden. Zeker tijdens de Queer Night op elke derde vrijdag van de maand.
De Queer Night bestaat uit een educatief deel en een ontmoetingsdeel. Voor de eerste editie bestond dit educatieve deel uit een gesprek dat geleid werd door Bart Scholten (21 jaar) met Carlo Duinkerken (72 jaar en één van de oprichters van COC Zwolle) en Ayla Çekin Satijn (28 jaar, actrice en Turkse queervrouw). Het onderwerp was de verschillen en overeenkomsten binnen de Queer-gemeenschap in het verleden en nu. Het ontmoetingsdeel was een feestavond waarbij je zonder stemverheffing kon praten in Café Foyé van Odeon Zwolle. Met Bart praat ik over zijn vaardigheden als gespreksleider, zijn studie aan de kunstacademie en de Queer Night.
Gespreksleider van 21 jaar
Bart zit in het laatste jaar van de opleiding Docent Theater aan de kunstacademie ArtEZ in Zwolle. Hij is slechts 21 jaar, maar kan heel goed luisteren, baseert zijn vragen op wat er wordt gezegd en kan perfect samenvatten.
Waarom wil iemand met dergelijke kwaliteiten de theaterwereld in en geen journalist worden? Bart: “De kwaliteiten die jij noemt, heb ik ontwikkeld tijdens mijn stage bij Het Nationale Theater in Den Haag. Ik werkte daar op de educatieafdeling met de methode ‘Filosoferen met Kinderen’. Hier heb ik een workshop ontwikkeld voor middelbare scholieren bij de voorstelling QUEER PLANET. In deze werkwijze ga je vanuit een onderliggend thema uit de voorstelling een filosofisch onderzoek doen. In dat onderzoek bevraag je de deelnemers over hun meningen en perspectief over dat onderwerp. QUEER PLANET ging over jezelf ontdekken, zijn en vieren. In de workshop hebben wij gewerkt vanuit het onderwerp ‘ongemak’.
Deze filosofische werkwijze wil ik ook gaan betrekken in mijn werk als theatermaker, voornamelijk met de focus op het thema ‘identiteit’. Hierin wil ik een podium geven aan LHBTQIA+ personen om hun perspectief te delen.”
Verhalen vertellen
“De reden waarom ik ‘Docent-Theater’ wil studeren, is om met mijn theatervoorstellingen de bijzondere verhalen uit de queer-gemeenschap te vertellen. En om eraan mee te werken deze verhalen te normaliseren. Mijn voorstellingen moeten betekenis hebben. Het gaat dan over herkenbare thema’s uit onze wereld zoals ongelijkheid, angst en durven of mogen zijn wie je bent, maar dan met een queer perspectief.
Queen of the East
Tijdens de Pride van afgelopen augustus was in Odeon de Queen of the East verkiezing. De sfeer op deze avond was zo bijzonder dat Rob Zuidema (directeur van de Zwolse theaters) vond dat Zwolse theaters meer van dit soort avonden zouden moeten hebben. Daarop heeft hij mij, en mijn collega’s Rik van den Top en Sander Tensen, gevraagd om na te denken hoe wij dit konden realiseren. Belangrijke doelstellingen waren elkaar ontmoeten in een informele sfeer en er moest toch ook wel een verbinding zijn met het theater. Hieruit is de Queer Night ontstaan, waarvan op 20 januari de première was.
Vrijdag 17 februari
Op 17 februari is de 2e Queer Night. De 1e keer waren er 60 zitplaatsen. Omdat deze avond uitverkocht was, gaan ze de zaal anders inrichten zodat er op 17 februari, 80 zitplaatsen zijn. Het thema is dan ‘Intersectionaliteit’. Bart: “Het is een term die nog niet erg bekend is bij veel mensen. Bij intersectionaliteit ben je je ervan bewust dat mensen op meerdere manieren kunnen afwijken van ‘de norm’, dat die elkaar beïnvloeden en dat dat iemands positie in de maatschappij bepaalt. Laat ik een voorbeeld geven: Iemand kan vrouw zijn en zwart. En lesbisch. En alleenstaand moeder. En ook nog slechtziend. Heb je het plaatje? Voeg er nu even aan toe dat ze rijk is, erg rijk. Opeens is het plaatje anders. Want iemand die rijk is, neemt een geheel andere positie in de maatschappij in dan iemand die arm is, ook al zijn ze verder exact hetzelfde. Dat is, in een notendop, ‘intersectionaliteit’. Ik denk dat het erg belangrijk is dit te bespreken omdat het voor mijn gevoel te vaak niet betrokken wordt in het gesprek over inclusie en diversiteit.
Om de volgende editie nog beter te maken gaan we de dansvloer voor het feest verplaatsen, duidelijker aangeven en kleurrijke aankleden. Zodat het geheel wat intiemer wordt. En we gaan kijken hoe we de promotie nog beter kunnen aanpakken, zodat Queer Night kan blijven groeien.”
Redenen om te komen
Ik vraag Bart wat hij zou zeggen om mensen enthousiast te maken voor de aankomende edities van Queer Night. Het belangrijkste is volgens Bart dat we elkaar kunnen ontmoeten en in gesprek blijven gaan. “Queer Night is voor alle mensen uit de queer-gemeenschap, oftewel alle letters uit het rijtje LHBTQIA+, en daarbuiten. De bijeenkomsten zijn heel laagdrempelig en toegankelijk. Je betaalt alleen 3,50 euro voor het educatieve gedeelte. En dat is inclusief 1 drankje. Het feest na afloop hiervan is gratis. Tijdens het feest kan je met bekenden en onbekenden in gesprek gaan over wat er verteld en gezegd is. En ook niet onbelangrijk: je kunt genieten van de muziek, het dansen en van elkaar.”
Praten bij discomuziek
Als één van de oudste aanwezigen was ik super trots om te zien hoe jonge mensen weer een ontmoetingsplek realiseren voor de hele lhbtiq+ gemeenschap. Voor mij smaakte de eerste Queer Night naar meer. Vooral ook omdat het blijkbaar toch mogelijk is om bij discomuziek gewoon in gesprek te gaan. De Queer Night is dus voor mensen van alle leeftijden. En voor queers en non queers.
Kaarten voor de komende editie van Queer Night koop je op de website van Zwolse Theaters.