Vrij je onveilig, laat je dan testen!

1 december is het Wereld Aids Dag. Een goede gelegenheid om weer eens met Harriette van Buel van de GGD te praten over de stand van zaken rondom hiv en aids.
 
Het blijkt dat er in Nederland tussen de 1500 en 2000 mensen rondlopen met hiv die het niet weten. Harriette van Buel: “In de meeste gevallen zijn dat mensen die geen klachten hebben. En als ze wel klachten hebben, durven ze zich niet te laten testen uit angst. Angst voor de diagnose hiv en angst om dat te moeten vertellen aan de directe omgeving en de sekspartner(s). Terwijl de praktijk leert dat hoe sneller je start met medicatie, hoe beter de prognose is op de langere termijn.”
 
Klachten
“Mensen die met klachten bij de GGD komen, herinneren zich vaak achteraf dat 6 tot 8 weken na de onveilige seks, ze toch wel klachten hebben gehad. Die gingen vanzelf weer over. Ze noemen dan klachten als een griepachtig beeld, nachtzweten en/of extreme vermoeidheid. Op dat moment leggen ze niet de link met de onveilige seks en een mogelijke hiv-infectie. Uiteindelijk komen vroeg of laat bepaalde klachten naar boven. Die kunnen zo hevig zijn dat ze je beperken in jouw dagelijkse leven. Denk dan aan extreme vermoeidheid, nachtzweten, afvallen, huiduitslag en/of een longontsteking.”
 
Preventief 
Om hiv en mogelijk aids te voorkomen, blijft het hoe dan ook belangrijk om bij anaal contact een condoom te gebruiken. Tegenwoordig kan ook in Nederland PrEP als preventiemiddel tegen hiv voorgeschreven worden. PrEP is een medicijn dat bij onveilige seks bescherming biedt tegen hiv. Je kunt het krijgen via de GGD of door je huisarts laten voorschrijven. Als je PrEP gaat gebruiken, dan is verstandig om bij dagelijks gebruik je driemaandelijks te laten testen op soa en hiv. PrEP beschermt namelijk WEL tegen hiv, maar NIET tegen andere soa’s, zoals syfilis, chlamydia en gonorroe. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de soa-afdeling van de GGD. Telefoonnummer 038 428 16 00, op werkdagen tussen 08.00 en 12.00 uur. 
 
Anoniem
Bij de GGD kun je je altijd anoniem laten testen en behandelen. De GGD zal nooit oordelen over jouw seksuele activiteiten. De GGD heeft alleen de bedoeling om je beter te maken als je een soa hebt en je te helpen om een soa te voorkomen.
Heb je een soa en vind je het eng om je sekspartner(s) hierover te informeren, dan kan de GGD jou hierbij helpen. Samen met jou proberen ze gegevens te achterhalen van die sekspartner(s) en de GGD zal hen dan op een anonieme manier informeren over een mogelijke besmetting. 
 
Help mee om hiv en aids te voorkomen. Vrij veilig en laat je regelmatig testen.