“Het aantal mensen met syfilis in het gebied van GGD IJsselland neemt erg toe.
Waren er vorig jaar 25 gevallen, in de eerst helft van dit jaar waren het er al 30”, aldus Harriette Buel van de GGD in Zwolle.
Symptomen
“Als je besmet bent met de bacterie die syfilis veroorzaakt, kan het zijn dat je daar niets van merkt. Maar vaak krijg je zweertjes op je lip, tong, op je penis, in de anus of in de vagina. Sommige verwarren deze zweren met herpes. Dat zijn echter blaasjes. Voor de leek is het verschil soms moeilijk te zien.
Daarna kun je last krijgen van een niet jeukende huiduitslag op je romp, armen en benen. Soms krijg je ook plekjes rond de penis of vagina. Veel mensen en ook sommige huisartsen denken bij dit soort klachten nogal eens aan eczeem of een allergie.
Klachten verdwijnen
Zonder behandeling verdwijnen de klachten na verloop van tijd. Maar de bacterie verdwijnt NIET. De slapende fase breekt dan aan. Die kan heel lang duren. Soms wel jaren. Op de lange termijn kun je heel veel gezondheidsschade oplopen. Je organen en hersenen kunnen aangetast worden.
Hoe krijg je het?
Je kunt alleen syfilis krijgen door sekscontact. En wel door slijmvlies-slijmvlies contact. Dit gebeurt bij pijpen en anaal contact. De bacterie komt dan in de bloedbaan. De bacterie is niet overdraagbaar via een kopje of glas of iets dergelijks. Heel soms kun je het overdragen bij tongzoenen. Maar die kans is kleiner.
Behandeling
Als je in een vroeg stadium contact opneemt met de GGD, is de behandeling vrij eenvoudig. Je krijgt een antibiotica-kuur (penicilline). De syfilisbacterie is hier super gevoelig voor.
Als je positief bent getest op syfilis is het van groot belang dat je je sekspartners informeert. Dit is super belangrijk om verdere verspreiding te voorkomen. De GGD wil je hierbij ondersteunen. Mannen die prep gebruiken, worden elk kwartaal op alle soa’s getest. Dus ook op syfilis.
GGD
Heb je klachten die wijzen op syfilis of heb je seks gehad met een besmet persoon, bel dan zo snel mogelijk met de GGD en vertel dat het om syfilis gaat. Je wordt dan met spoed geholpen. Zelfs de telefonistes bij de GGD zijn hierover geïnformeerd.”