Café Oké is super oké

“Café Oké is voor mensen uit onze community met een verstandelijke beperking. Al 23 jaar is het DE plek voor deze mensen om uit te gaan. Iedere eerste zaterdag van de maand komen we bij elkaar in wijkcentrum de Enk in Zwolle.” 

Aldus Henk Bruijstens (coördinator) en Marijn van der Veen. Beiden behoren ze tot de doelgroep van café Oké. En beiden zijn ze super enthousiaste vrijwilligers. Henk: “Het gebeurt weleens dat we iets organiseren en dat het allemaal niet lekker loopt. Maar als je dan aan het eind van zo’n middag hoort van de bezoekers hoe fijn ze het hebben gehad en hoe blij ze zijn met café Oké, dan besef je weer waar je het voor doet.” Marijn bevestigt dit. “Het is heel dankbaar werk. De bezoekers zijn altijd zo blij als ze elkaar weer zien. Voor mij is het ook altijd een feestje om naar café Oké te gaan.”

Vrijwilligers
Henk: “We hebben ongeveer 15 vaste bezoekers. Mensen die er elke maand zijn. Daarnaast komen er altijd ook mensen die zo af en toe komen. Verder hebben we zes vrijwilligers die alles regelen. Twee hiervan hebben aangegeven dat ze dit jaar gaan stoppen. We zijn dus op zoek naar twee nieuwe vrijwilligers.” Marijn: “Als vrijwilliger hoef je niet uit de doelgroep te komen. Wel is het belangrijk dat je de doelgroep kent. Het is prachtig werk.” 
Als je geïnteresseerd bent, kun je gewoon een keer langskomen op een cafémiddag in de Enk, tussen 14.00 en 17.00 uur. Of je stuurt een mailtje naar cafe-oke@coczwolle.nl.

Bezoekers
In het verleden kwam er maar een enkele bezoeker uit Zwolle. Henk: “Sinds ons jubileumfeest dat we door corona pas afgelopen jaar konden vieren, krijgen we meer Zwolse bezoekers. En ook het artikel over café Oké dat vorig jaar op de site stond, heeft hieraan bijgedragen.”
Café Oké is bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat is natuurlijk een heel breed begrip. Henk: “We krijgen ook wel bezoekers die door hun beperking soms geen controle hebben over wat ze zeggen. Dan gaat altijd één van onze vrijwilligers even ‘in gesprek’ met de desbetreffende persoon. Dat heeft altijd een positief effect.” 

Infostand
Het afgelopen jaar heeft Henk ook in de COC-infostand gestaan bij het bevrijdingsfestival. Jolande Westendorp (de coördinator van de COC-infostand) vind dat eigenlijk alle werkgroepen daar vertegenwoordigd moeten zijn. Henk: “Op die manier heb ik daar ook gestaan. En ook was ik aanwezig bij de paarse vrijdag in het Deltion College. Dat draagt enorm bij aan onze naamsbekendheid. Heel veel mensen die ik op die manier spreek, kennen wel iemand voor wie café Oké in een behoefte kan voorzien.” 

Flyeren
De werkgroep heeft sinds kort een flyer. Die ligt uiteraard altijd in de infostand. Maar Henk en andere vrijwilligers brengen ze ook rond bij zorginstellingen. En altijd krijgen ze daar enthousiaste reacties en mogen ze een flyer ophangen op het prikbord.

Thema’s
Elk jaar besteed café Oké aandacht aan Sinterklaas, Kerst en Nieuwjaar. Daarnaast is er ieder jaar een bingo en een karaokemiddag. Marijn: “En altijd nemen de vrijwilligers spelletjes mee. Verder is er in de zomer ook altijd een picknick in park de Wezenlanden. Iedereen neemt dan wat lekkers mee. Super gezellig.”

Landelijk
Landelijk hebben alle COC’s een café Oké. Henk: “De coördinatoren van al die groepen komen 1x per jaar bij elkaar. We kennen elkaar inmiddels goed en wisselen ervaringen uit. Landelijk organiseert de stichting Zonder Stempel ook activiteiten voor de doelgroep. Zie hiervoor https://zonderstempel.coc.nl

Cafémiddag
Op zaterdag 1 april was ik op de cafémiddag in de Enk. Zoals Henk en Marijn mij al hadden verteld, hing er een heel open en gemakkelijke sfeer. Iedereen wilde op de foto (zie de facebookpagina van café Oké) en iedereen wilde een praatje maken. De bezoekers zijn erg enthousiast en ook heel open. Op al mijn vragen kreeg ik uitgebreid antwoord. Dit keer helaas geen Zwolse bezoekers. Wel uit o.a. Apeldoorn, Lelystad, Emmeloord en Heerenveen. Mensen hebben er graag een lange reis voor over.
    
Meer info
Voor meer informatie over café Oké kun je terecht op deze pagina. Mailen kun je naar: bruijstenshenk@coczwolle.nl