Hoe is het om counselor en lesbisch te zijn

“Toen ik ontdekte dat ik meer van vrouwen hield dan van mannen, had ik niemand om mee te praten. In mijn omgeving hadden de mensen de overtuiging dat je wel lesbisch mocht zijn, maar je mocht er niet aan toegeven. Nu, vele jaren later, motiveert dit mij om hulp te bieden aan mensen uit de lhbti-groep.” 

Ik praat met Joke Barneveld. Ze heeft een partner, kinderen en kleinkinderen. Ze werkt als counselor. Dat betekent dat ze mensen helpt die om wat voor reden dan ook stress ervaren. Zij formuleert het zo: “Als de draaglast van mensen hoger is dan de draagkracht en er dus een disbalans is, loop ik graag een eindje met ze op om ze te helpen weer in balans te komen.” 

Wilde het ideale kind zijn
“Ik heb op tienerleeftijd mijn broer verloren. Andere broers en zussen had ik niet. Door het verlies van mijn broer, voelde ik de druk dat ik het goed moest doen voor mijn ouders. Hoewel ze dat nooit zo gezegd hebben, dacht ik wel dat ik het ideale kind voor hen moest zijn.” 

Daarom heeft ze haar lesbisch zijn jarenlang verdrongen. Ze is getrouwd geweest met een man en heeft in haar huwelijk vier kinderen gekregen. “Met blijdschap ben ik moeder geworden”, zegt Joke. Pas op 43-jarige leeftijd kwam ze uit de kast. “Met een enorme knal. Het was moeilijk maar het kon niet anders.”

Inzicht
Toen dat gebeurde dacht ze: “Was ik op jongere leeftijd maar iemand tegengekomen die was zoals ik nu ben. Maar het tegenovergestelde gebeurde in mijn jeugd. Het was onbespreekbaar.”

Joke maakt een mooie vergelijking. “Je kunt een bal wel heel lang onder water houden, maar op een bepaald moment komt die los en vliegt met grote kracht naar boven. Dat was bij mij dus ook het geval. Ik realiseerde mij dat ik me nergens voor hoefde te schamen. En dat ik mensen in dezelfde situatie een steuntje in de rug wilde geven. Toen ben ik begonnen ik met de opleiding voor counselor.” 

Joke


Wat je aandacht geeft, groeit!
Joke: “Wat je aandacht geeft groeit. Geef je het negatieve in jezelf aandacht, dan ben je steeds meer bezig om jezelf neer te halen met gedachten als: dat kan ik toch niet, dat gaat vast mislukken, ik mag er niet zijn, ik leef verkeerd. Weet je wat er dan gebeurt? Je krijgt gelijk! Wat je aandacht geeft groeit. Je hebt dan iemand nodig die je verder helpt. Die het positieve in jou naar boven kan halen. Zodat je daar aandacht aan kunt besteden en je dat kunt laten groeien. Hoe klein het ook is, werk eraan. Je kunt het want wat je aandacht geeft, groeit.”

Geloof
“Ik denk dat ik mensen goed kan helpen, omdat ik ze begrijp. Wat het betekent als je extra stress ervaart omdat je tot de lhbti-groep hoort. De manier waarop in mijn omgeving het christelijk geloof werd beleden, was niet representatief voor heel Nederland. Daarom besloot ik, nog voordat ik uit de kast kwam, om hbo theologie te gaan studeren. Eigenlijk vanuit interesse en om het te onderzoeken. Mede hierdoor ben ik goed uitgerust om ook lhbti-mensen te begeleiden die worstelen met het geloof. Soms gaat het zover dat ze een hekel aan zichzelf krijgen omdat ze vinden dat ze niet mogen zijn, wie ze zijn. Ik probeer ze dan te helpen om zich bewust te worden van de werkelijkheid. Eerst denken ze dat hun gedachten de werkelijkheid zijn. Die zijn hun de baas. Ik help ze om te kijken naar de feiten. Dit is het mooiste van mijn werk. Dat mensen voortschrijdend inzicht ervaren. Dat het kwartje valt.”

Zingeving
“In de huidige tijd zijn steeds meer mensen op zoek naar zingeving. Kort samengevat betekent dit: waar kom ik vandaan en waar ga ik naar toe? Vroeger kreeg je die antwoorden van de dominee of de pastoor. Maar steeds minder mensen hebben een kerkelijke achtergrond. Toch houden mensen deze en de volgende vragen: Waarom overkomt mij dit? Hoe kan ik een goed leven leiden. Moet ik anderen vergeven? Over dit soort vragen praat ik ook vaak met mensen die bij mij komen met hulpvragen. En ik durf te stellen, dat het mensen verder helpt.”

Contact
Ben je geïnteresseerd in het werk van Joke als counselor en wil je meer weten? Kijk op: www.barncounselling.nl, mail haar via info@barncounselling.nl of bel 06-26376593.