“Ballroomdansen is een echte heterosport”
Vaak denken mensen (waaronder ik) dat in de danswereld veel homoseksuele mannen actief zijn. Marcel Bruinewoud (30) heeft een dansschool in Wezep. Hij kent de danswereld zeer goed en vertelt mij dat met name bij ballroomdansen relatief weinig homoseksuele mannen actief zijn. Marcel: “Het is echt een heteroseksuele sport. De man heeft de leiding en de vrouw volgt.”
Marcel begon al met dansen toen hij acht jaar was. Niet gek als je beide ouders dansleraar zijn en zelf een dansschool hebben. Zij werkten voornamelijk in Wezep en dorpen ten zuiden van Wezep, zoals Epe, Vierhouten en Oldebroek.
Vanaf zijn zestiende ging Marcel voor wedstrijdtrainingen naar Almelo. Zijn ontwikkeling als danser ging sneller dan gedacht. Hij bleek erg goed te zijn. Op zijn negentiende melde hij zich aan bij de dansacademie in Arnhem. Die studie duurde vier jaar.
Pesten
Marcel: “In mijn jonge jaren ben ik veel gepest omdat ik danste. Dat pesten bestond altijd uit schelden. Natuurlijk vond ik dat niet leuk. Maar het heeft mij op de een of andere manier wel weerbaar gemaakt. Ik heb er gelukkig geen jeugdtrauma aan overgehouden.”
Homogevoelens
“Ik was 23 jaar toen ik van de dansacademie kwam. Al die jaren daarvoor bestond mijn leven alleen uit dansen. Ik had eigenlijk geen privéleven. Dus ook geen seksleven. Daar dacht ik totaal niet aan. Vlak na mijn afstuderen, werd ik uitgenodigd voor een show in Frankrijk. Dat was voor mij super relaxed. Daar besefte ik voor het eerst wat een knappe jongens er in de danswereld rondliepen. En besefte ik dat ik wel meer met die jongens wilde dan alleen maar dansen.”
Coming out
“Het duurde daarna nog drie jaar voor ik uit de kast kwam. Gelukkig ging dat proces redelijk soepel. Ik werkte toen al in de dansschool van mijn ouders en gaf onder ander les in Boysdance: breakdance, streetdance, poppin’ en lockin’. Het waren twee leeftijdsgroepen. Van zeven tot tien jaar en van tien tot 15 jaar. Ik kreeg te horen dat een aantal jongens uit deze groepen ook werden gepest omdat ze op dansles zaten. Dat pesten was ook de reden dat sommige jongens stopten met dansles. Van één jongen heb ik gehoord dat dat pesten ook te maken had met mij. Omdat ik homo ben. Deze jongen wilde dus liever niet met mij geassocieerd worden. Gelukkig heeft hij zich daarover heen gezet en kwam na een jaar terug op dansles. Tijdens mijn lessen ben ik er heel alert op dat er onderling niet gepest wordt. Als dat gebeurt, zet ik zo’n pester even aan de kant en daarna vraag ik hem of hij zijn gedrag kan uitleggen en of hij zich realiseert wat dat betekent voor de ander. Dat werkt altijd erg goed. Ik geloof dat pesten je ook sterker kan maken. Dat het je leert om tegenslagen makkelijker op te vangen. Zelf ben ik blij dat ik nooit andere kinderen heb gepest. Ik denk namelijk dat het voor pesters best moeilijk is om daar later goed mee om te gaan.”
Dansshow
“Het onderwerp pesten heb ik verwerkt in een dansshow die mijn leerlingen hebben gegeven. Om die show te maken, heb ik de leerlingen gevraagd mij uit te schelden. Ze mochten me uitschelden met allerlei homo-scheldwoorden. Vervolgens hebben we geprobeerd de verschillende emoties die daarbij naar buiten komen, om te zetten in dans. We eindigden met de emotie blijdschap. Deze show was heel intens en heftig. Het publiek reageerde na afloop gelukkig heel enthousiast.”
Gevoelens en dans
“Elk jaar voeren we met alle leerlingen een show op in Heerde en in de Spiegel in Zwolle. De show van vorig jaar ging erover dat we als mensen graag alles in hokjes willen plaatsen. Uitgangspunt bij deze show was het nummer van Lady Gaga: Born this way. Met de deelnemers bespraken we dan allerlei nare situaties die zij hebben meegemaakt. Vooral op school. Waar krijg je opmerkingen over? Wat vinden anderen raar enzovoort. En wat doet dat met je? Kortom: gevoelens. We praten met zijn allen heel weinig over gevoelens. Zeker hier in een dorp als Wezep. Die gevoelens proberen we te vertalen in de dans. Ik vind het heel leuk om daar dan een voorstelling over te maken.”
Dansschool Bruinewoud bestaat 40 jaar. Dit wordt gevierd meet een unieke voorstelling in theater de Spiegel in Zwolle op 15 juni. Kaarten kun je hier bestellen.