Ook hetero's kunnen actief zijn voor het COC

Rebekka Smit (39 jaar) is hetero en actief voor COC Zwolle. ”Voor mij is inclusiviteit erg belangrijk. Ik kan er niet tegen als mensen worden buitengesloten, om wat voor reden dan ook. Omdat ik veel vrienden heb in de lhbti-community, vind ik het niet meer dan normaal dat ik me inzet voor deze mensen.” 
 
“Dat zouden veel meer hetero-mensen moeten doen. Zeker als je zelf een homokind hebt, of een familielid dat transgender is. Of net als ik als je veel gay-vrienden hebt. Laat actief zien dat  je solidair bent. Het is leuk als je lid wordt van COC Zwolle of een duimpje op steekt bij een Gay Pride. Maar je kunt meer doen. En het is nog zo hard nodig. Als ik alleen in de stad loop, krijg ik nooit nare opmerkingen. Maar loop ik met een gay-vriend, dan hoor ik nog veel te vaak: vuile flikker. Onlangs liep ik met een transgender persoon en werd er ‘vieze omgebouwde’ geroepen.”
 
Veel onbegrip
“Uit eigen ervaring weet ik dus dat er nog veel onbegrip en discriminatie is. Daarom draag ik graag mijn steentje bij binnen het COC om daar verandering in aan te brengen. Ook bij mijn tolerante heterovrienden. Die denken nog te vaak dat ik op zijn minst biseksueel moet zijn als ik actief ben voor het COC. Maar ook binnen de lhbti-community vindt men het nog vaak vreemd dat ik hetero ben. Kortom, er is nog veel werk te verzetten. ”
 
Swingavonden
“Zolang ik mij herinner, heb ik vrienden gehad in de lhbti-community. Voordat ik naar Zwolle kwam, woonde ik in Emmen. Ik heb toen één van mijn beste vrienden geholpen met zijn comingout. Samen gingen we toen op zaterdagavonden naar het COC in Zwolle. De swingavonden op de zaterdag waren uniek. Eerst gingen we met zijn tweeën. Maar al spoedig gingen veel anderen uit Emmen mee. Gelukkig ook heterovrienden. Zowel mannen als vrouwen. Ze vonden de swingavonden geweldig.”
 
Theaterdocent
“Ik ging naar Zwolle verhuizen om hier de opleiding te volgen voor theaterdocent. Veel van mijn studiegenoten hoorden tot de lhbti-community. Logisch dus dat ik snel vrienden maakte in die wereld. Omdat ik op mannen val, heb ik tegen een mogelijke toekomstige partner altijd gezegd dat hij van dieren moeten houden en van alle mensen, ook die niet wit en hetero zijn. En dat is altijd gelukt.”
 
Durf te reflecteren
Rebekka vertelt dat ze meerdere leuke heteropartners heeft gehad. Van één van hen, heeft ze een zoon. Tim, van bijna 9 jaar. Voor Tim is het gelukkig ook de gewoonste zaak van de wereld dat mensen wit of zwart kunnen zijn; homo of hetero en alles er tussenin. “Gelukkig verandert er wel het één en ander. Maar we zijn nog lang niet waar ik graag zou willen zijn. En als je jezelf betrapt op een vooroordeel? Wie heeft ze niet? Ik ook. Maar durf te reflecteren en durf erover te praten. Zo helpen we elkaar op weg naar een inclusieve samenleving.” 
 
Ambassadeur
COC Zwolle heeft een vrij groot werkgebied. 21 verschillende gemeentes vallen hieronder. Het streven is om in elke gemeente een ambassadeur te krijgen. Die persoon is dan een aanspreekpunt, een vraagbaak en een doorverwijspunt. Dit project staat nog in de kinderschoenen. Er zijn inmiddels een paar mensen die zich hiervoor hebben aangemeld. Rebekka is dat voor Zwolle. Heb je vragen die betrekking hebben op de lhbti-community, neem dan contact op met Rebekka
 
Gastvrouw
Veel menen zullen Rebekka kennen als gastvrouw. Ook bij de receptie ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van COC Zwolle, was ze als gastvrouw ‘opvallend’ aanwezig. Ze heeft een eigen evenementenbureau. Ze organiseert stadswandelingen, vrijgezellenfeesten, themaquizen, theater op maat, bingo’s en deurontvangsten. Wil je meer over haar weten? Kijk dan op www.debuurvrouwentertainment.nl
 
Wil je lid worden van COC Zwolle of wil je vrijwilligerswerk doen? Kijk dan op www.coczwolle.nl.