Regenboog ouderen koken en eten

Een maand geleden was de derde keer dat de Regenboogouderen bij de Enk gingen eten. De eerste twee keren was deze activiteit met 20 deelnemers volgeboekt. Nu waren er ‘slechts’ 13 mensen aanwezig. Maar toch super gezellig en de maaltijd was verrukkelijk.
 
Joke Barneveld, coördinator van de werkgroep ouderen van het COC vertelt: “Onze werkgroep hield zich in het begin vooral bezig met belangenbehartiging van regenboogsenioren bij gemeente en zorginstellingen. Zo werkten we samen met Stichting Wijz voor de Zwolle Pride en ook met het organiseren van het symposium ‘LATER’ in de Buitensociëteit in november 2022. Ook geven we workshops/gastlessen aan studenten in zorg en verpleging. Dit breidt zich nog steeds uit. Gaandeweg zijn we ons ook gaan richten op activiteiten rechtstreeks voor regenboogouderen.”
 
Naar de Enk
“Het idee ontstond om samen met ouderen te gaan koken en te eten. Wijkcentrum de Enk is daarvoor uitstekend toegerust. Ze hebben daar een grote eetkeuken met drie grote fornuizen. En we zijn blij met Theo Belt die als gepensioneerd kok samen met ons het menu bedenkt, het boodschappenlijstje opstelt en het koken coördineert. Zelf doen we dan nog de boodschappen.” De werkgroep waar Joke het over heeft bestaat uit Ton Roelofs, Rick Grasdijk, Monique Klitsie en Joke Barneveld.
 
Meegegeten
Eind maart was ik aanwezig bij deze bijeenkomst. De sfeer was geweldig. Bij binnenkomst, om 17.30 uur, was het voor mij al tijd voor een glaasje witte wijn en kennismaken met de andere aanwezigen.
Joke vertelt dat de doelgroep bestaat uit mensen van boven de 60 jaar. “Maar daar gaan we soepel mee om. We hadden een vorige keer een getrouwd stel van 73 en 55 jaar. Uiteraard mag die persoon van 55 dan ook mee.” Tussen alle ‘ouderen’ bevond zich ook Rick Grasdijk. Rick is nog lang geen 60+. Hij wilde vrijwilliger worden bij het COC en vond deze werkgroep super leuk. Vandaar zijn aanwezigheid.
 
Lentemenu
Theo heeft voor vandaag een lentemenu bedacht. Stamppot spinazie/doperwten/andijvie en spekjes (vegetarische voor de niet-vleeseters). Daarnaast een rauwkost salade en als bijgerecht eieren met Hüttenkäse, fijn gesneden lente-ui en zout en peper. Als toetje een dame blanche met banaan.
Voordat de bezoekers aan een tweede glas wijn beginnen, neemt Theo het heft in handen en vertelt welke taken er gedaan moeten worden. Iedereen gaat nu aan de slag en binnen een drie kwartier is het eten klaar.
 
Te veel toetjes
Het gezelschap aan tafel is gevarieerd en super leuk. Bij het uitdelen van de toetjes blijkt dat de inkoop iets aan de ruime klant is geweest. Meerdere mensen kunnen nog een tweede keer een dame blanche krijgen. Dat laat ik mij geen twee keer zeggen.
Gezamenlijk zorgen we ervoor dat de woonkeuken er weer uitziet zoals we binnenkwamen. De avond eindigt om 21.00 uur.
 
Wil je ook komen?
Is je interesse gewekt door dit artikel en wil je ook een keer mee-eten? Meld je dan aan bij regenboogouderen@coczwolle.nl om op de maillijst te komen. De volgende bijeenkomst is op 2 juni. Er staat dan een zomers menu op de planning. De kosten zijn 7,50 euro pp inclusief 1 drankje. De organisatie kan helaas geen rekening houden met diëten; vegetarisch eten is geen probleem. Vermeld dit als je je aanmeldt.

Voor meer foto’s kijk je in het foto-album.