Walk & Talk Amnesty International

Yvonne van Hasseld heeft deelgenomen aan de Walk&Talk van Amnesty International. Hieronder doet zij verslag en roept ze op om in actie te komen.

Op 8 mei heb ik meegedaan aan een walk&talk van Amnesty International. Dit zijn wandelingen die georganiseerd worden door Amnesty International en tijdens die wandeling ben ik in gesprek gegaan over de mensenrechten. Deze actie is gestart naar aanleiding van de situatie in Polen waar drie vrouwen zijn aangeklaagd voor het verspreiden van een poster waarop de maagd Maria is afgebeeld met een regenbooghalo om haar hoofd. Ze konden hier twee jaar celstraf voor krijgen. Ze zijn in eerste instantie vrijgesproken maar het is nog even afwachten of de aanklager in hoger beroep gaat.

Mijn wandeling was met vrijwilliger Tom. Hij vertelt me over de campagne van Amnesty International en vraagt hoe ik denk over mensenrechten, waarom deze belangrijk zijn voor mij. Gelijkwaardigheid is voor mij altijd al een belangrijk punt geweest. Hier in Nederland worden dingen (oppervlakkig) getolereerd maar er is zeker nog werk aan de winkel!

Tom is geboren in Ierland waar op dat moment een soort burgeroorlog gaande is. Het vredesakkoord wordt ondertekend in 1998 maar Tom heeft in zijn jeugd veel verhalen gehoord over de oorlog en over de vredesprocessen. Ook de zeer conservatieve kerk had in die tijd een erg sterke invloed op de samenleving. Homoseksualiteit werd vaak gezien als een zonde of als een psychische aandoening. Er werd zelfs een link gelegd met pedofilie. Soms gingen of zondag zelfs de kleine speeltuintjes op slot. En eigenlijk wilde hij hierin altijd opkomen voor anderen. Dus toen hij de campagne over de situatie in Polen zeg voelde hij zich geroepen. “Ik heb wat er nu in Polen gebeurt ook gezien in Ierland en dit kan gewoon niet”, zegt Tom.

De context in Polen is erg belangrijk. Het wordt de afgelopen jaren steeds erger als het op mensenrechten aankomt. De politiek en de kerk worden steeds meer anti- LHBTI. Ook vrouwenrechten komen in het geding, dingen als abortus en anticonceptie waren vrij verkrijgbaar en sinds dit jaar niet meer. Ook zijn vorig jaar één op de drie gemeenten in Polen uitgeroepen tot LHBTI-vrije zones. Er zijn daarnaast ook stickers die door restauranteigenaren op de ramen geplakt kunnen worden om duidelijk te maken dat deze mensen dus niet welkom zijn En als er geprotesteerd wordt komt de politie in actie, vaak met geweld.  Er is dus weinig ruimte om democratisch te zijn.

We hebben het nog kort even over Polen en dat Auschwitz toch wel een indicatie moet geven van dat we wat respectvoller met elkaar om moeten gaan. Daarop verteld Tom dat 1 van de krankzinnige dingen die in de rechtszaal gezegd zijn is de vergelijking van de regenboog vlag met de swastika. Ook zegt Tom dat het recht op vrijheid van religie nooit een ander mag aantasten in zijn of haar recht of zelfexpressie, seksuele voorkeur of zelfs het recht om te bekritiseren.

Als ik vraag hoe ik kan helpen laat Tom me een ansichtkaartje zien waarop de Glazen Engel, die op de Grote Markt in Zwolle staat, is afgebeeld. De Glazen Engel heeft dezelfde regenbooghalo om het hoofd die Maria in de originele poster om het hoofd heeft. Het is de bedoeling dat mensen een ondersteunende boodschap op deze kaartjes schrijven en dat deze door Amnesty International naar de dames in Polen worden gestuurd. Deze fysieke kaartenactie loopt tot 1 juni 2021. Ook online kun je je steun betuigen door een digitale kaart te sturen en dat kan ook na 1 juni. Ga naar de site van Amnesty International via deze link

Het Zwolse campagne-team van Amnesty International zoekt nieuwe vrijwilligers. Interesse? Stuur een bericht via Facebook of Instagram.