Wat is Café Oké

Café Oké biedt een veilige en gezellige ontmoetingsplek voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking die op iemand van hun eigen sekse vallen.

Van bezoekers van Café Oké horen we nogal eens dat er in hun woon- of werkomgeving een taboe rust op andere dan man-vrouw relaties. Hierdoor kunnen ze problemen ervaren om voor hun gevoelens uit te komen en in een isolement terechtkomen. Café Oké wil dat isolement doorbreken. Via de maandelijkse café- middag kunnen mensen met een beperking en homo/lesbische/biseksuele gevoelens elkaar ontmoeten en (zelf)acceptatie en herkenning ervaren. Ze ontmoeten anderen, die net zo zijn als zij. Dit vergroot hun wereld en hun kennissenkring. Bij Café Oké is iedereen ‘oké’ zoals hij of zij is. Of iemand nou mannen leuk vindt of vrouwen. Of misschien wel beiden.

Werkwijze Café Oké

De activiteiten van Café Oké zijn ‘door en voor’ de doelgroep. De helft van onze vrijwilligers heeft zelf een beperking en draait mee achter de bar of vangt nieuwe bezoekers op. Maandelijks bespreken we met elkaar wat we gaan doen en wie welke taken uitvoert. Café Oké vindt plaats op elke eerste zaterdag van de maand, ‘s middags van 2 tot 5 uur, in Wijkcentrum De Enk in Zwolle. Alleen in juli en augustus is er een zomerstop.

De sfeer bij Café Oké is ontspannen, gezellig en veilig. Nieuwe bezoekers kunnen gerust alleen naar onze maandelijkse activiteit komen. We ontvangen ze hartelijk aan de koffietafel en er is altijd iemand die een praatje met ze maakt. Ook een familielid, kennis of begeleider is welkom om mee te gaan. Om eens een kijkje bij Café Oké te nemen of om die eerste stap over de drempel wat makkelijker te maken.

Voorlichting

Om homoseksualiteit beter bespreekbaar te maken en mogelijke vooroordelen weg te nemen, heeft COC Zwolle een werkgroep die voorlichting geeft aan groepen, zoals klassen van een middelbare school of een mbo/hbo. Waar nodig werkt de voorlichtingsgroep samen met Café Oké, bijvoorbeeld bij voorlichtingen aan mensen met een beperking, of aan familieleden of (toekomstige) begeleiders van deze doelgroep.

Heb je een vraag?

Wil je meer weten over Café Oké? Je kunt je vraag aan ons stellen door een mailtje te sturen aan cafe-oke@coczwolle.nl.